Ander

Nikon D90

BeoordelingenTabletS 14 mei 2009 19:22 PDT

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

  • Volledige functieset
  • Uitstekende prestaties bij weinig licht
  • Geweldige beeldkwaliteit
  • Video

nadelen

  • Geen externe microfoonaansluiting
  • Rolluikprobleem bij het opnemen van video

Ons oordeel

Als u foto's maakt met een digitale spiegelreflexcamera (SLR) en een point-and-shoot meeneemt voor zijn videomogelijkheden, dan is Nikon's D90 misschien wel de camera voor jou. Als opvolger van Nikon's uitstekende D80, kunt u met de D90 ook high-definition 720p-video opnemen.

De echte betekenis van video op een spiegelreflexcamera is niet de mogelijkheid om eenvoudige clips in YouTube-stijl op te nemen (hoewel de D90 daar heel geschikt voor is), maar de flexibiliteit om hoogwaardige lenzen te gebruiken om filmische effecten te krijgen die je niet kunt bereiken met een camcorder. In dit opzicht is de D90 een potentiële zegen voor digitale filmmakers, hoewel je door een aantal hoepels moet springen om te profiteren van de videofuncties van de camera.

Nikon D90Wat is er veranderd?

Voor het grootste deel ziet de D90 er niet significant anders uit dan de D80, hoewel hij een klein beetje zwaarder is. Net als zijn voorgangers vertegenwoordigt de D90 het midden van Nikon's consumenten-SLR-lijn. Met een sensor van 12 megapixels (tegen 10 op de D80), heeft de camera een enorm aantal functies die serieuze fotografen tevreden zullen stellen en beginnende fotografen voldoende ruimte zullen geven om te groeien.

De D90 heeft een 3-inch LCD-scherm met 920.000 pixels; Nikon gebruikte dit LCD-scherm voor het eerst op de D300 ( ). Dit LCD-scherm is uitzonderlijk en hoewel het nog steeds niet goed genoeg is om de scherpstelling nauwkeurig te meten, is de helderheid en helderheid ervan een genot om mee te werken.

hoe e-mails permanent te verwijderen in Gmail

ISO-gevoeligheid voor de D80 was 100 tot 1600; dat is verbeterd tot 200 tot 3200 op de D90, met een speciale boost-functie waarmee je een langzamere ISO 100 en een snellere ISO 6400 kunt bereiken. De burst-snelheid is verhoogd van 3 fps op de D80 naar 4,5 fps op de D90, en de De D90 heeft ook een verbeterde servofocus, die een bewegend object volgt en scherp houdt.

De D80 bevatte een functie voor stofverwijdering, waarmee u een stofreferentiefoto kon maken die door Nikon's software kon worden gebruikt om stofvlekken van uw afbeelding te verwijderen. De D90 beschikt ook over deze functie, maar voegt een sensorreinigingsmechanisme toe aan de camera. Wanneer je de camera aan- of uitzet, trilt de D90 met zijn sensor om stof af te schudden. Dit is nu een vrij veel voorkomende functie op spiegelreflexcamera's en het helpt zeker om stofproblemen te verminderen, dus het is een welkome aanvulling op de D90.

hoe hotspot op iphone te delen

Nikon heeft de functie Picture Controls (vooraf ingestelde beeldverwerkingsparameters waarmee de camera JPEG-afbeeldingen in de camera kan aanpassen) uitgebreid door u in staat te stellen eigen Picture Controls te definiëren met behulp van de meegeleverde software. Dit is een leuke toevoeging om de verwerking van de camera af te stemmen op zeer specifieke omstandigheden, hoewel deze functie echt alleen de moeite waard is als je een snelle schutter bent met een hoog volume. De rest van ons kan onze afbeeldingen eenvoudig bewerken als we dat nodig hebben.

Rechtstreekse beelden

Terwijl gebruikers van point-and-shoot camera's gewend zijn om het LCD-scherm van hun camera als zoeker te gebruiken (en vaak geen andere keuze hebben), is LCD Live View op spiegelreflexcamera's nog vrij recent. De D90 heeft een Live View-modus; activeer het en u kunt het LCD-scherm van de camera als zoeker gebruiken. Zoals bij de meeste SLR Live View-modi, zijn er echter enkele kanttekeningen waarmee u rekening moet houden.

Tijdens Live View moet de camera zijn spiegel omhoogklappen - de spiegel die normaal licht naar de optische zoeker voedt - om de sensor bloot te leggen om een ​​afbeelding voor het LCD-scherm te creëren. Helaas bevinden de autofocussensoren zich in de buurt van de zoeker, dus wanneer de spiegel omhoog klapt, verliest de camera zijn autofocuscapaciteit.

Het LCD-scherm van de D90 is veel verbeterd ten opzichte van het LCD-scherm in de voorganger van de camera, de D80.

Dit betekent dat, om de focus te berekenen, de camera het beeld dat hij ziet moet analyseren. Dit duurt veel langer dan normale autofocus, dus als u met Live View werkt, moet u anticiperen op uw focusproblemen en uw opnametechniek dienovereenkomstig aanpassen.

Livebeeld is een geweldige functie voor elk moment dat u over uw hoofd moet fotograferen, of laag in de lucht, of in elke andere situatie waarin uw camerapositie het kijken door de zoeker onmogelijk maakt. Live View zorgt ook voor meer ontspannen opnamen op een statief.

Video

Hoewel de D90 een uitstekende fotocamera is, komt de grootste buzz eromheen voort uit het vermogen om high-definition 720p-video op te nemen met 24 frames per seconde. De videofunctie is gemakkelijk te gebruiken, maar als je gewend bent om video op te nemen met een point-and-shoot-camera, moet je een beetje anders denken.

hoeveel inch is de iphone 12 pro

In tegenstelling tot een point-and-shoot-camera, stelt de D90 niet continu autofocus bij het maken van opnamen in de filmmodus - dat kan niet, om dezelfde reden dat hij niet snel automatisch kan scherpstellen in Live View. Dit betekent dat als jij en je onderwerp dichter bij elkaar komen, je niet goed kunt scherpstellen, wat het maken van losse opnamen veel moeilijker kan maken dan bij een point-and-shoot.

U kunt echter handmatig scherpstellen en proberen uw onderwerp scherp te houden terwijl u de camera pant en beweegt. Een ding om in gedachten te houden is dat de microfoon in het lichaam van de camera alle geluiden oppikt die je handen maken wanneer je de camera aanraakt, dus veel camerahandelingen (zoals het draaien van een focusring) kan voor veel gebonk en gebonk zorgen geluiden in uw audiotrack.

is het activeringsslot uitgeschakeld?

Helaas mist de D90 een externe microfoonaansluiting, wat het gebruik ervan voor het opnemen van interviews en andere videopodcast-achtige situaties beperkt.

Het aantrekkelijke van de videomogelijkheden van de D90 is de opnameflexibiliteit die wordt geboden door het Nikon-lenssysteem. Van groothoek- en fisheye-lenzen tot lange telelenzen en perspectiefvervormende tilt/shift-lenzen, dezelfde lensopties die zorgen voor flexibele foto's met een spiegelreflexcamera, stellen je in staat om te fotograferen met lenzen die je nooit zou vinden op een videocamera.

Een van de grote voordelen die filmcamera's altijd hebben gehad ten opzichte van digitale camcorders, is de mogelijkheid om met een zeer kleine scherptediepte te fotograferen. Door de achtergrond van een opname te vervagen, kan een cameraman meer aandacht vestigen op een onderwerp en prachtige onscherpe achtergronden creëren. Aangezien de meeste camcorders voor consumenten geen handmatige irisregeling hebben, en aangezien zeer weinig camcorders zeer grote diafragma's bieden, was een dergelijke scherptediepteregeling voor de meeste video-shooters niet mogelijk.

Met de D90 en de juiste lens is dit niet meer het geval. Helaas is de juiste lens er waarschijnlijk niet een die je al hebt. De D90 heeft geen handmatige belichtingsregeling bij het opnemen van video, wat betekent dat je geen manier hebt om daadwerkelijk een diafragma te specificeren. Maar als u een Nikon-lens met handmatige diafragmaregeling gebruikt, kunt u elk gewenst diafragma instellen en het type nauwkeurige scherptediepteregeling bereiken dat u met een normale videocamera niet kunt krijgen.

Als je serieus bezig bent met video, kunnen een D90 en sommige gebruikte lenzen ongelooflijk veel creatieve videokracht bieden. Het vereist ook een behoorlijke hoeveelheid vaardigheid om te bedienen. Je zult net als een filmcamera-cinematograaf moeten werken en heel erg voorzichtig moeten zijn met de focusafstand en belichtingskeuze, maar de resultaten kunnen de extra inspanning waard zijn.

Het andere grote voordeel van het opnemen van video met een spiegelreflexcamera zoals de D90 zijn de uitzonderlijke prestaties bij weinig licht bij opnamen met hoge ISO. Stel de D90 in tot ISO 1600, zet er een snelle lens op en je kunt fotograferen bij extreem weinig licht.

Beeldkwaliteit

Hoewel de videomogelijkheden van de D90 de meeste aandacht trekken, is het belangrijk niet te vergeten dat hij uitzonderlijke foto's maakt en beter scoort dan de D80 met zijn hoge ISO-prestaties. De lagere ISO's zijn grotendeels ongewijzigd omdat ze al zo ruisvrij waren, maar de hogere ISO's (1600 en hoger) zijn absoluut schoner, waardoor de D90 een uitzonderlijke camera bij weinig licht is.

rechtstreeks overzetten van iphone werkt niet

De videokwaliteit is erg goed, hoewel sommigen misschien gefrustreerd zijn dat de D90 geen volledige 1080p-video opneemt. Voor de meeste toepassingen is de 720p van de D90 echter prima. Je moet heel voorzichtig zijn om de camera niet snel te pannen, anders krijg je een rolluikartefact, waarbij de bovenkant van het frame met een andere snelheid lijkt te pannen dan de onderkant. Snel bewegende objecten kunnen ook last hebben van dit probleem.

Template Studio koopadvies

Eerst en vooral is de D90 een spiegelreflexcamera met stilstaand beeld, en een zeer goede. Met zijn zeer goede functieset, uitstekende beeldkwaliteit en redelijke prijs is de D90 een camera die je absoluut moet overwegen als je op zoek bent naar een mid-range spiegelreflexcamera.

Als je een video-shooter bent, is het geen vervanging voor een videocamera. De rollende sluiterproblemen, het ontbreken van een externe microfoonaansluiting en het ontbreken van continue autofocus betekenen dat het verbleekt in vergelijking met een vergelijkbaar geprijsde HD-camera. Maar als je een filmmaker bent die een betaalbare video-oplossing wil, met de mogelijkheid om te filmen met een filmachtig controleniveau, dan is de D90 een zeer aantrekkelijke optie.

Specificaties:

Oplossing 12,3 megapixels
Brandpuntsafstand (equivalent van 35 mm) 18 mm tot 105 mm
Baterij type Oplaadbare lithium-ion
Mediaslots 1 (SD, SDHC)
Grootte (breedte x hoogte x diepte, in inches) 5,2 x 3,0 x 4,1
Gewicht (in ons) 40.5

[ Ben Long, senior medewerker bij TabletS, is de auteur van Complete Digital Photography, vierde editie (Charles River Media, 2007). Meer werk van Ben is te vinden op: Volledige digitale fotografie . ]

[ Noot van de redactie: Bijgewerkt 15-5-09 om 10.00 uur PT om de opgenomen videoframesnelheid te corrigeren. ]