Hoofd Appel Het vertrek van Jony Ive bij Apple is een nog grotere test dan het verliezen van Steve Jobs
Appel

Het vertrek van Jony Ive bij Apple is een nog grotere test dan het verliezen van Steve Jobs

Opinie Apple kan een tijdje worstelen zonder Ive als fulltime werknemer, maar zijn vertrek kan de weg vrijmaken voor grotere dingen. Bijdragende schrijver, TabletS 27 juni 2019 22:00 PDT jony ive appel

Donderdag maakte Apple bekend dat designchef Jony Ive als werknemer van Apple vertrekt na bijna 30 jaar bij het bedrijf, waarin hij het voortouw nam bij het ontwerp voor iconische producten, variërend van de iMac tot de iPhone. Het lijkt geen vijandig vertrek te zijn geweest, zoals Apple's officieel persbericht stelt dat Ive een onafhankelijk ontwerpbedrijf opricht dat Apple tot zijn belangrijkste klanten zal rekenen. Technisch gezien zijn we dat niet nog kijkend naar een volledig Jony Ive-vrije Apple, maar het is gemakkelijk om de indruk te krijgen dat we dat net zo goed zouden kunnen zijn.

Ive zal niet langer een van de belangrijkste tovenaars achter de gordijnen van Apple zijn. Als parodie-account @JonyIveParody laat zien, is Ive meer het publieke gezicht van Apple dan Apple-CEO Tim Cook zelf. Bij elk ander bedrijf kan het misschien een hele opgave zijn om te beweren dat het vertrek van één persoon een bedrijf radicaal zou kunnen veranderen, maar we weten al lang dat Apple andere regels hanteert. Met het vertrek van Ive staat Apple voor de grootste test sinds Steve Jobs in 2011 overleed.

Je kon altijd wat missers vinden in het werk van Ive, maar zijn ontwerpfilosofie hielp bij het creëren van een esthetiek die onmiddellijk herkenbaar was als Apple. Kernelementen van Ive's ontwerpgevoeligheid zijn zo vertrouwd dat het gemakkelijk is om er de draak mee te steken, of het nu gaat om de focus op aluminium, de afgeronde hoeken of de gladde, bijna knoploze randen van apparaten zoals de Magic Mouse. Vrijwel alle producten die we kennen en waar we van houden van de renaissance van Apple - ongeveer 1997 tot vandaag - hebben tot op zekere hoogte de geest van Ive erachter.bondi blauw imac 2008appel

De iMac G3, van Ive's (en Jobs') meer speelse dagen.

Zelden ging zijn werk over pluis om pluis. Zijn ontwerpfilosofie werkte zo goed omdat er altijd nut in de schoonheid zat. Sommigen van ons klagen misschien over de stroom van een apparaat als de iMac, maar het lijdt geen twijfel dat zo'n alles-in-één machine er fantastisch uitziet als hij op de esdoorntafels van een ontwerpstudio staat.

moet ik een macbook pro of air krijgen?

Of neem de AirPods, die ik ooit heb gehad zei werden geïnformeerd door het ontwerp van Star Wars stormtrooper helmen. Ze zien er niet alleen onderscheidend uit, maar ze bieden ook functies die vergelijkbaar geprijsde draadloze oordopjes vaak missen. (En dan hebben we het nog niet eens over hun stijlvolle koffer.) Hier zouden boeken over kunnen worden geschreven, en dergelijke boeken hebben geschreven.

Nu bevindt Apple zich in een uiterst benijdenswaardige positie. Het probleem met zoveel jaren vertrouwen op de visie van één persoon, is dat een dergelijke afhankelijkheid het extreem moeilijk maakt om die ene persoon te vervangen. Ive werkt misschien nog steeds met Apple, maar de meeste toekomstige producten die we van het bedrijf zullen zien, zullen van een andere Apple zijn en door een andere geest worden goedgekeurd. Bijna noodzakelijkerwijs zullen ze er waarschijnlijk een beetje anders uitzien, opdat Apple niet in verdere stagnatie terechtkomt in misplaatste pogingen om het ontwerp van Ive af te troeven.

Toch zullen die producten die synthese van functie en schoonheid moeten behouden die Ive vaak kon bereiken. Ondanks alles wat lovenswaardig is over Apple's recente push in diensten, blijft het een feit dat de hardware van Apple nog steeds het meest magische aspect van het bedrijf is. Andere bedrijven hebben misschien betere functies in hun apparaten of meer vermogen, of ze wekken zelden of nooit dezelfde bewondering, jaloezie of zelfs wrok op.

Nieuwe beginnen

Dit kan een tragedie blijken te zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Apple heeft hier een echte kans. Hoezeer er ook liefde is voor het werk van Ive, het is niet moeilijk om te zeggen dat we zijn beste werk hebben gezien toen Steve Jobs nog hoofd van het bedrijf was. Jobs en Ive, zeg ik vaak, hadden een soort van John Lennon en Paul McCartney-achtige professionele relatie. Ze waren zonder twijfel belangrijke figuren op zich, maar ze waren op hun best als ze samenwerkten. We zien die erfenis in de manier waarop de iPhone, iPad, iMac en MacBook van vandaag herkenbare elementen bevatten van toen Jobs er nog was en toen deze opkwamen als baanbrekende producten. Die ontwerpen blijven deels bestaan ​​vanwege hun relatieve tijdloosheid, maar het is ook moeilijk om het gevoel van zich af te schudden dat het gebrek aan verandering onthult dat er een belangrijk ingrediënt ontbreekt in Ive's werk.

Dat wil niet zeggen dat Ive geen gedenkwaardig werk heeft gemaakt sinds Jobs overleed. Er is de Apple Watch, de oplaadcassette voor de AirPods, en ach, ik gooi zelfs de HomePod erin. Dit decennium hebben we echter de neiging om meer klachten dan ontzag te horen als het gaat om nieuwe ontwerpen. Dit is tenslotte het decennium van de beroemde slanke maar nauwelijks te upgraden prullenbak Mac Pro uit 2013 (en het is nog steeds niet duidelijk hoeveel input Jobs mogelijk heeft gehad in zijn oorspronkelijke ontwerp). Dit is het decennium van voortijdig verdwijnende poorten en de alom bekritiseerde vlindertoetsenborden in de nieuwe MacBooks, en het is het decennium van de vaak belachelijke oplaadpoort voor de Magic Mouse 2. Het is het decennium waarin we veel hoorden over een doordringend gevoel dat ontwerp bij Apple stagneert, en voor zover daar enige waarheid in schuilt, zal wat vers bloed het bedrijf misschien helpen om die adembenemende magie opnieuw te vinden.

Met dat in gedachten is het waarschijnlijk een goed idee voor Apple om zich niet al te druk te maken over wat Jony zou doen voor toekomstige projecten. Het is misschien geen toeval dat het nieuws van het vertrek van Ive midden in een jaar komt waarin we hebben gezien dat Apple een aantal softwaregerelateerde ontwerpfrustraties wegvaagde waaraan het jarenlang vasthield, variërend van een verbod op Xbox- en PlayStation-controllers op de iPad en Apple TV of het ontbreken van muisondersteuning voor de iPad (waarvan de introductie, om eerlijk te zijn, veel te wensen overlaat). Misschien is het nu klaar om soortgelijke heroverweging toe te passen op hardware. De versoepeling van deze beperkingen wijst op een nieuwe Apple - een die opnieuw geïnteresseerd is in de praktische manieren waarop gewone mensen zijn apparaten gebruiken. In zijn streven naar diensten lijkt Apple bereid zijn kop uit de wolken te halen. Het is een Apple die klaar lijkt om meer op instinct dan op theorie te vertrouwen.

Net zoals het deed na de dood van Jobs, gaat Apple een nieuw tijdperk in. We zien een dosis van dezelfde onzekerheid als toen, en inderdaad, de aandelen van Apple kregen een deuk in de handel na sluitingstijd. We zouden ons allemaal moeten schrap zetten voor een stortvloed van hoofdartikelen die doem en somberheid afkondigen en mogelijk een jaar of langer ploeteren terwijl Apple probeert een nieuwe stem voor zijn ontwerp te vinden.

hoe blokkeer ik onbekende bellers op mijn iphone

Apple slaagde erin om in 2011 als overwinnaar uit die onzekerheid te komen, en het zal hetzelfde doen in de nasleep van het vertrek van Ive. Om dit te doen, zal het echter een andere onnatuurlijk getalenteerde hoofdontwerper moeten vinden die een unieke, uniforme visie voor de productlijn van Apple kan schetsen. Bij voorkeur werkt die ontwerper samen met een leidinggevende die hem of haar in de goede richting kan duwen en tegelijkertijd hun meest onpraktische ontwerp kan terugdringen.

Ik weet niet of Tim Cook die persoon kan vinden. Ik ben er bijna zeker van dat hij die persoon niet kan vormen zoals Jobs dat zou kunnen. Het komt erop neer dat Apple dus voor een grote uitdaging staat die het in jaren niet heeft gezien, maar na zoveel jaren van verbluffend succes, is het misschien tijd voor een.

Ik kijk er bijvoorbeeld naar uit om te zien waartoe Apple in staat is als het het vertrouwen vindt om een ​​nieuwe visie te volgen.