Hoofd Ander Het is tijd voor Safari om op een geheugendieet te gaan
Ander

Het is tijd voor Safari om op een geheugendieet te gaan

Safari is een zeer capabele webbrowser, maar het vraagt ​​te veel van geheugenbronnen.DoorKirk McElhearn,Bijdrager, 8 dec. 2016 20:00 uur PST safari-pictogram osx appel

Ik hou van Safari. Sinds de release heb ik de webbrowser van Apple voor het grootste deel van mijn werk gebruikt. Ik gebruik Chrome en Firefox voor bepaalde taken, maar Safari is mijn standaardbrowser.

Ik hou van de manier waarop Safari tabbladen heeft en hoe je tabbladen kunt vastzetten om vensters altijd beschikbaar te houden, terwijl het slechts een kleine hoeveelheid ruimte inneemt in de tabbladenbalk.

Ik hou van Safari's Reader-functie, de manier waarop deze verbinding maakt met mijn sleutelhanger om wachtwoorden op te slaan, en de mogelijkheid om bladwijzers, favorieten en andere gegevens te synchroniseren met mijn iOS-apparaten.Maar er is één ding dat ik niet leuk vind aan Safari: het is een fijnproever.

Op dit moment is de uptime van mijn iMac (de tijd sinds mijn laatste herstart) bijna vier dagen. En Safari gebruikt 6,81 GB RAM, verreweg de grootste geheugenvreter op mijn Mac. De app zelf gebruikt ongeveer 1 GB, maar elk tabblad, elk venster gebruikt ook RAM. U kunt dit zien in Activity Monitor (te vinden in /Applications/Utilities), door de . te selecteren Geheugen tabblad.

activiteitenmonitor

U kunt elk Safari-tabblad en -venster zien en hoeveel RAM het gebruikt in Activity Monitor.

Zoals je hierboven kunt zien, is Google Docs de meest flagrante RAM-gebruiker, die meer dan 500 MB RAM nodig heeft voor een enkel, leeg document. Open nog een paar Google-documenten en je zult dat aantal snel zien opzwellen. (Het is niet duidelijk of dit de schuld van Google of van Apple is.)

Veel van dit geheugengebruik hangt af van hoe lang de pagina's of tabbladen open zijn geweest. Als ik Safari start op mijn 12-inch MacBook en exact dezelfde tabbladen open, gebruikt deze slechts 2,8 GB RAM. Natuurlijk, als ik ze lange tijd open laat, zal dat RAM-gebruik toenemen.

staat menu's

iStat-menu's laten zien hoeveel RAM mijn iMac gebruikt en hoeveel elk van de vijf beste apps gebruikt.

Je kunt dit RAM-geheugen in de loop van de tijd zien groeien. ik gebruik iStat-menu's ($ 18) om enkele van mijn Macs-statistieken in de gaten te houden, en als ik het van tijd tot tijd controleer, zal ik zien dat de hoeveelheid RAM die door Safari wordt gebruikt, is gestegen. Terwijl ik dit schrijf, 15 minuten nadat ik hierboven zei dat Safari 6,81 GB gebruikte, is dat aantal gestegen tot 7,14 GB. En het zal in de loop van de tijd blijven toenemen, zolang dezelfde tabbladen en vensters open zijn.

Dit is niet per se een probleem, gezien de manier waarop macOS het geheugen beheert. Een deel van het geheugen wordt gecomprimeerd en een deel wordt naar schijf gestuurd (als virtueel geheugen). Je Mac kan, indien nodig, effectief meer RAM gebruiken dan je hebt. ( Dit Apple-ontwikkelaarsdocument legt uit hoe Macs RAM gebruiken; het is echter niet voor bangeriken.)

Maar virtueel geheugen is geen wondermiddel. Wanneer uw Mac virtueel geheugen gebruikt, schrijft het een deel van de gegevens die normaal in het RAM-geheugen zijn opgeslagen, naar uw schijf, in zogenaamde wisselbestanden. En wanneer het die gegevens wil herstellen, moet het deze bestanden lezen. Lezen van en schrijven naar een SSD-station gaat redelijk snel (hoewel veel langzamer dan naar RAM), maar het overbrengen van gegevens van en naar een harde schijf - vooral de miezerige 5400-rpm-schijven die Apple bij iMacs levert - kan je Mac Sloom.

Het echte probleem doet zich voor wanneer gebruikers met RAM-hongerige applicaties werken, en Safari zuigt ook veel RAM op. De nieuwste MacBook Pro heeft maximaal 16 GB RAM, wat misschien onvoldoende is voor professionele gebruikers, maar dit is nog meer een probleem voor eigenaren van oudere Macs, vooral die met weinig RAM of harde schijven.

Om de algehele prestaties op Macs te verbeteren, zou het handig zijn om naar Safari te kijken en manieren te vinden om het vaak overmatige geheugengebruik te beperken.