Hoofd Ander Harman Kardon SoundSticks II
Ander

Harman Kardon SoundSticks II

DoorDan Frakes 16 okt 2009 03:00 PDT

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

nadelen

Ons oordeel

Het onderwerp van deze recensie kan ertoe leiden dat sommige lezers de publicatiedatum dubbel controleren. Het SoundSticks II-luidsprekersysteem van Harman Kardon, de universeel compatibele opvolger van de originele SoundSticks voor alleen Mac, bestaat immers al heel wat jaren. Maar in een markt waar producten zelden een jaar meegaan, zegt het feit dat de SoundSticks II nog steeds beschikbaar is veel over de blijvende kracht van het systeem. Simpel gezegd, de uitzonderlijke populariteit heeft de houdbaarheid van de SoundSticks II verlengd. Een deel van deze aantrekkingskracht is ongetwijfeld te danken aan het opvallende ontwerp van de SoundSticks II, maar het systeem biedt ook indrukwekkende prestaties tegen een redelijke prijs.

De SoundSticks II is een 2.1-luidsprekersysteem, wat betekent dat het kleinere linker- en rechtersatellieten gebruikt voor hogere frequenties, samen met een grotere subwoofer/versterkercomponent voor lagere frequenties. Niets bijzonders daar. Maar de rondingen en vormen van de SoundSticks II zijn echt uniek, net als de doorzichtige plastic omhulsels, waarmee je alles van binnen kunt bekijken: draden, transistors, noem maar op.De subwoofer-eenheid, 10,2 inch lang en 9,2 inch in diameter, blijft, zoveel jaren na de introductie, verbluffend in zijn uiterlijk: de volledig heldere behuizing lijkt meer op een marinegelei dan op een luidsprekerbehuizing, met een torusachtige bovenkant die herbergt de baspoort van het apparaat. Binnenin bevindt zich een 6-inch driver die wordt ondersteund door 20 watt aan vermogen. Aan de achterkant, vlakbij de bodem, is een blauw licht dat het onderwaterachtige uiterlijk bevordert - zittend in het donker, onder een bureau, doet de subwoofer-eenheid van de SoundsSticks II denken aan een gelei met achtergrondverlichting die zwemt in een Discovery Channel-video. (Zittend) Aan een bureau - veel gebruikers houden zo van het uiterlijk van de sub dat ze het er niet onder willen verbergen - dit blauwe licht valt veel minder op.)

De twee satellieten lijken veel op grote, glazen reageerbuizen, 10 inch lang en 2 inch in diameter. Maar in plaats van een enkele driver te hosten, of twee drivers van verschillende groottes, zoals de meeste satellietluidsprekers, heeft elk van de SoundSticks II-satellieten vier stuurprogramma's, elk een inch breed. Het systeem levert 10 watt vermogen aan elke satelliet en de satellietbehuizingen zijn, net als de sub, gepoort om de respons op de lagere frequenties te verbeteren.

Elke satelliet wordt ondersteund door een metalen ring van 3,3 inch bedekt met antisliprubber. Het gewicht van deze basis - elke luidspreker weegt een verrassende 1, 5 pond - biedt veel stabiliteit voor de lange, dunne array erboven. Vreemd genoeg zijn deze bases de enige onderdelen van het SoundSticks II-systeem die botsen met het algehele ontwerp. De rubberen coating over ruw afgewerkt metaal geeft de basis een soort glitter-uitstraling die gewoon niet past bij het gladde, transparante uiterlijk van al het andere.

Elke satelliet is verbonden met de basis met behulp van een slim metalen scharnier waarmee je het lichaam van de luidspreker naar achteren en naar beneden kunt draaien, in elke hoek van verticaal naar horizontaal. Hierdoor kunt u de luidspreker zo positioneren dat de drivers direct op uw oren zijn gericht, voor de beste hoge tonen, ongeacht hoe laag uw bureau is. Het scharnier is gemakkelijk te verplaatsen, maar strak genoeg om onder elke hoek vast te houden.

Ondanks het fraaie ontwerp heeft het systeem een ​​vrij eenvoudige set audio- en verbindingsfuncties. De achterkant van de subwoofer heeft alleen een stroomaansluiting; een permanent bevestigde 1,8 m lange kabel om uw computer aan te sluiten (de kabel eindigt in een stereoministekker); een 3-inch dongle voor het verbinden van de twee satellieten; en een draaiknop voor het aanpassen van de basweergave. In mijn kantoor bood het instellen van het basniveau op ongeveer een derde van het maximum de beste toonbalans.

Evenzo is de enige verbinding op elke satelliet een permanent bevestigde kabel van 1,3 meter om de satelliet op de subwoofer aan te sluiten. De kabel van elke satelliet heeft een andere stekker, dus er is geen risico om de rechter satelliet aan te sluiten op de linker uitgang, of omgekeerd. Uitzoeken welke luidspreker rechts is en welke links, aan de andere kant, is een beetje een uitdaging: geen van beide satellieten is gelabeld, noch is er een uitgang op de subwoofer. Zelfs de handleiding mist deze belangrijke informatie. (De twee pluggen hebben verschillende kleuren, maar in plaats van de standaard rood-voor-rechts, wit-voor-links benadering te gebruiken, hebben de pluggen gewoon verschillende grijstinten.)

Afgezien daarvan is de enige andere functie die u zult vinden een paar aanraakgevoelige, metalen volumeknoppen - hoewel geen volumeniveau-indicator - in de buurt van de basis van de rechterluidspreker. Houd een knop ingedrukt met uw blote vinger om het volume te verlagen of te verhogen; raak beide knoppen tegelijkertijd aan om dempen in en uit te schakelen. Helaas is er geen extra ingang voor het aansluiten van een tweede audiobron, zoals een iPod of iPhone, en krijg je ook geen koptelefoonaansluiting op beide satellieten, functies die gebruikelijk zijn op computerluidsprekers in deze prijsklasse. In feite is er niet eens een aan / uit-knop op het systeem; het blauwe lampje op de subwoofer brandt 24/7, tenzij je de stroomkabel fysiek loskoppelt.

Gelukkig heeft Harman Kardon niet beknibbeld op de audioprestaties. Het SoundSticks II-systeem biedt een zeer goede geluidskwaliteit, vooral als het gaat om details in de hoge tonen en hogere middentonen (zeker dankzij de vier-tweeter-array in elke satelliet). De prestaties in het middenbereik zijn goed, hoewel enigszins verzonken in vergelijking met de hoge tonen, vooral bij hogere volumes.

De basweergave van het systeem is redelijk goed voor een 2.1-systeem in deze prijsklasse, met één voorbehoud: dat je de drang weerstaat om het subwooferniveau op te krikken. Zoals ik hierboven al zei, heb ik dit niveau uiteindelijk op slechts een derde van het maximum ingesteld; te ver boven dit in mijn kantoor en bas werd aanmatigend en vermoeiend. Maar goed ingesteld, toonde de SoundSticks II de duidelijke voordelen van het hebben van een aparte subwoofer: het systeem was in staat frequenties te produceren die zelfs de beste 2.0-systemen die we hebben getest niet konden bereiken. Terwijl de basrespons net boven 80 Hz begon af te nemen, was deze nog steeds behoorlijk sterk tot ongeveer 65 Hz.

Het systeem kan ook behoorlijk luid spelen, ondanks het relatief lage vermogen. Ik merkte wat boominess op in het bereik van 100 tot 125 Hz bij hogere volumes op bepaalde nummers, maar over het algemeen kan het systeem gemakkelijk een behoorlijke kamer vullen met kwaliteitsgeluid.

Een ander ding dat het vermelden waard is, is dat het systeem een ​​verrassend kleine sweet spot heeft - de locatie, direct in het pad van de tweeters, waarin hogere frequenties het beste klinken - ondanks vier drivers per satelliet. Harman Kardon vermeldt deze beperking zelfs in de meegeleverde installatiehandleiding. Als u de SoundSticks II echter aan uw bureau gebruikt, merkt u dit probleem misschien nooit; het is het meest merkbaar wanneer u vanuit een andere kamer naar het systeem luistert of wanneer u zich verplaatst.

Hoewel de SoundSticks II niet alle functies heeft - meerdere ingangen, regelaars voor hoge en lage tonen, een koptelefoonaansluiting ... een aan / uit-schakelaar - van sommige andere computerluidsprekers, is het gemakkelijk in te zien waarom Harman Kardon het systeem zo lang in stand heeft gehouden. Het uiterlijk van de SoundSticks II blijft - op een goede manier - anders dan al het andere op de markt, en het systeem biedt een zeer goede geluidskwaliteit voor de prijs (vooral tegen straatprijzen, die ongeveer $ 130 zijn). Degenen die de voorkeur geven aan rijke, warme audio kunnen teleurgesteld zijn, net als degenen die de voorkeur geven aan strakke, nauwkeurige bas (hoewel, om eerlijk te zijn, je zult niet veel van de laatste in deze prijsklasse vinden). Maar als je smaak neigt naar heldere hoge tonen met wat basimpact, zul je echt genieten van deze luidsprekers.