Hoofd Ander Harde schijven versus solid-state schijven: zijn SSD's eindelijk het geld waard?
Ander

Harde schijven versus solid-state schijven: zijn SSD's eindelijk het geld waard?

NieuwsTabletS 17 sep. 2012 3:45 uur PDT

Noot van de redactie: dit verhaal is een uittreksel uit: Computer wereld . Ga voor meer Mac-dekking naar Het Macintosh Kenniscentrum van Computerworld .

Drie jaar geleden, ik heb een verhaal geschreven harde schijven vergelijken met solid state drives (SSD's) op basis van capaciteit, prestaties en kosten. In drie jaar tijd is er veel veranderd. Ten eerste worden laptops snel overschaduwd door tabletten , die NAND-flashgeheugen op hun moederborden hebben ingebed. Bovendien zijn besturingssystemen geoptimaliseerd om te profiteren van SSD I/O-prestaties. SSD's zijn tegenwoordig veel betrouwbaarder, hebben een groter uithoudingsvermogen en presteren beter (in sommige gevallen twee tot drie keer beter) dan in 2009.

Er zijn ook nieuwe SSD-categorieën. Hybride aandrijvingen combineren bijvoorbeeld NAND-flits cachegeheugen met een draaiende schijf in de vorm van een harde schijf. Bovendien, in overeenstemming met Intel's nieuwe ultrabook computer specificaties , beginnen fabrikanten laptops te produceren met twee schijfsleuven, één voor een harde schijf en de andere voor een cache-SSD met lage capaciteit die werkt met harde schijven om het opstarten en de laadtijden van applicaties te versnellen.Misschien wel de grootste verandering is echter de prijs. In 2009 kosten SSD's ongeveer $ 3 per gigabyte. Dat betekende dat een 120 GB SSD meer dan $ 300 kostte. Als je $ 700 betaalde voor een laptop, was het niet redelijk om te verwachten dat je bijna de helft zou betalen voor een nieuwe schijf.

Tegenwoordig kosten SSD's echter bijna een derde van wat ze in 2009 deden - in veel gevallen minder dan $ 1 per gigabyte. Bijvoorbeeld, Cruciaal in juli aangekondigd de nieuwe goedkope v4 SSD die $ 100 kost voor een 128 GB-model en $ 190 voor een 256 GB-model. Dit is niet onverwacht; in januari 2012 voorspelde onderzoeksbureau IDC dat: prijzen van SSD's zou dit jaar vallen. (Natuurlijk zijn de prijzen van harde schijven ook gedaald. Tegenwoordig kun je een 7200-rpm, 1 TB laptop-harde schijf kopen voor iets meer dan $ 100.)

Eén ding is echter niet veranderd: hoewel ze harde schijven misschien nooit verslaan in prijs, hebben SSD's altijd één groot voordeel: geen bewegende delen. Dit betekent dat er geen mechanica kan breken, zelfs niet wanneer een machine wordt geduwd of valt. SSD's zijn van nature veerkrachtiger dan harde schijven, vooral als het gaat om mobiele toepassingen.

SSD's en harde schijven vergelijken

Ik heb een SSD en een populaire, goed presterende harde schijf voor consumenten getest om te zien hoe ze scoren op het gebied van prestaties, kosten en algemene bruikbaarheid: de Intel Solid-State Drive 520-serie (240 GB capaciteit; $ 275 tot $ 415) en Western Digital's 500 GB WD Black (voorheen Scorpio Black genoemd), een 7200-rpm 2,5-inch harde schijf met 16 MB DRAM ($ 112 tot $ 262). Ik heb ook een hybride schijf bekeken: Seagate's Momentus XT Solid State Hybrid Drive (750 GB; $ 195 tot $ 324), inclusief een 7200-rpm 2,5-inch schijf met een SATA 6 Gbps-interface. Een 500 GB-versie van Momentus wordt verkocht voor slechts $ 90.

slow motion video op iphone 5

(Bij het aanvragen van testunits vroeg ik de bedrijven naar hun beoordelingsmodellen met de hoogste capaciteit. Hoewel capaciteit van invloed is op de SSD-prestaties, heeft dit echt geen invloed op de prestaties van de harde schijf - tenminste, niet totdat de schijf vol is.)

Voor de benchmarktests heb ik een Apple MacBook Pro met OS X Mountain Lion gebruikt, met 8 GB RAM en een 2,3 GHz Intel Core i7-processor.

Om de lees-/schrijfprestaties te meten, heb ik de Blackmagic Schijfsnelheidstest . Om de bestandsoverdrachtsnelheden te bepalen, gebruikte ik een map van 1,19 GB met 327 jpeg-afbeeldingen. Het bestand is overgebracht van een bureaubladmap naar de harde schijf. Daarnaast heb ik de laadtijd van de applicatie getest door een PowerPoint-presentatie van 10 MB en een Microsoft Word-document van 372 pagina's en 300 KB te openen.

De Intel 520 Series SSD

Volgens de specificaties van de fabrikant had de Intel 520 Series SSD het beste prestatiepotentieel van alle drie de schijven die ik heb getest. De SSD is eigenlijk getest op twee afzonderlijke platforms: ten eerste heb ik de hierboven beschreven tests uitgevoerd met mijn MacBook Pro met een SATA 3.0 interne schijfinterface. Omdat SSD's direct uit de doos beter zullen presteren dan nadat ze met gegevens zijn gevuld, heb ik besloten om de SSD ook naar een professionele schijftestservice, Calypso Systems, te sturen, die schijven benchmarkt voor schijfleveranciers en systeemfabrikanten.

Intel 520 Serie SSD

Microsoft Word werd in ongeveer 2 seconden geopend, waardoor een gebruiker naar de bovenkant van een document zou kunnen schrijven of het kan lezen, ongeacht de grootte. Het Word-document duurde echter 57 seconden om alle 372 pagina's te laden, dus je had geen toegang tot de latere pagina's totdat het geladen was. Het openen van een Power Point-presentatie van 10 MB duurde 2 seconden. Het kopiëren van de 327 jpeg-afbeeldingen duurde 15 seconden. De Blackmagic-benchmarksoftware registreerde een maximale leessnelheid van 456 MBps en een schrijfsnelheid van 241 MBps met behulp van 4KB-blokken.

Op het specificatieblad van Intel staat dat de SSD uit de 520-serie sequentiële lees-/schrijfsnelheden heeft van 550 MBps. en 520 MBps, respectievelijk. Ik vermoed dat die specificaties zijn bereikt met behulp van geavanceerde hardware, zoals een opslagarray.

hoe stilte-oproepen op de iPhone uit te schakelen

Ook heb ik de Intel 520 SSD getest op een MacBook met een SATA 2.0 3 Gbps interface. De lees-/schrijfsnelheden daalden aanzienlijk - in dit geval bood de SSD uit de 520-serie een maximale sequentiële lees- en schrijfsnelheid van 280 MBps.

Intel's schijf deed het ook gemakkelijk op laptopbatterijen, met een maximum van 5,25 volt tijdens het gebruik en slechts 600 milliwatt bij inactiviteit.

Calypso Industries gebruikt de Solid State Storage Initiative Performance Test Specification (SSS PTS) en een gestandaardiseerd hardwareplatform om de schijfprestaties te evalueren en te vergelijken. Ontwikkeld door de Storage Networking Industry Association, is er geen nauwkeurigere methode om schijven te testen.

De SSS PTS-methode vereist dat schijven eerst worden geconditioneerd voordat ze worden getest, wat betekent dat gegevens naar de SSD worden geschreven totdat de prestaties ervan af zijn. Nieuwe SSD's presteren beter dan gebruikte omdat hun controllerchips geen bestaande gegevens hoeven te verplaatsen om nieuwe gegevens te kunnen schrijven. Ze kunnen de gegevens gewoon overal plakken zonder erover na te denken.

Zodra alle blokken van een SSD zijn gebruikt, worden de bewerkingen echter gecompliceerder en worden de prestaties van de schijf trager en vervolgens gelijk. Dus de SSS PTS-methodologie vereist dat een SSD van consumentenklasse twee keer wordt gevuld tot 75 procent van zijn capaciteit voordat deze wordt getest, zodat de resultaten de prestaties uit de echte wereld weerspiegelen.

Calypso's doorvoertests toonden aan dat de Intel SSD handig beter presteerde dan zowel de hybride schijf als, niet verrassend, de harde schijf. De SSD had een razendsnelle willekeurige leessnelheid van 505 MBps en een willekeurige schrijfsnelheid van ongeveer 225 MBps. Wat nog belangrijker is, de Intel SSD had een gemiddelde stabiele doorvoer van 223 MBps. Dit betekent dat de meeste lees- en schrijfbewerkingen worden uitgevoerd met 223 MBps.

Western Digital WD Black harde schijf

In tegenstelling tot de twee andere schijven die ik heb getest, gebruikt de WD Black een SATA 2.0 (3 Gbps) -interface, geen SATA 3.0 (6 Gbps) -verbinding. Fabrikanten maken geen harde schijven voor laptops met een SATA 3.0-interface omdat de prestaties van de schijf een SATA 2.0-interface niet eens volledig kunnen gebruiken.

kaart mijn run Apple Watch 2

Western Digital Black harde schijf

Nadat ik het in mijn MacBook Pro had geïnstalleerd, startte de schijf in 20 seconden op. Opnieuw opstarten duurde slechts 21 seconden. Hoewel dat geen laadtijd voor SSD of hybride schijven is, loopt het niet zo ver achter; de snelheid kan worden toegeschreven aan de royale hoeveelheid DRAM aan boord. Naarmate de schijf na verloop van tijd vol raakt, zou ik verwachten dat die opstartprocedures aanzienlijk vertragen.

Het openen van een 300 KB, 372 pagina's tellend Word-document duurde 10 seconden, daarna nog eens 38 seconden om alle pagina's te laden. De tweede keer dat ik het document opende, trad de RAM-cache duidelijk in werking. Het Word-document opende in 2 seconden en alle 372 pagina's hadden slechts 25 seconden nodig om te laden. De derde keer dat ik het opende, laadde Word opnieuw in 2 seconden en het hele document laadde in 7 seconden, wat zowel de SSD als de hybride schijf versloeg. dat had ik niet verwacht. Het openen van een PowerPoint-dia van 10 MB duurde slechts 2 seconden, evenveel als de hybride schijf en de SSD.

Met behulp van de Blackmagic Disk Speed ​​Test toonde de WD Black een sequentiële lees-/schrijfprestatie van 122,2 MBps. en respectievelijk 119,6 MBps. Willekeurige prestaties zijn waar de schijf plat viel: de schijf had een willekeurige schrijfprestatie van 67,6 MBps en een willekeurige leesprestatie van 34 Mps. Willekeurige prestaties zijn vooral belangrijk omdat de schijf zich begint te vullen met gegevens en de lees-/schrijfkop over de draaiende schijf moet bewegen om de gewenste informatie te vinden. Dat vereist steeds meer tijd naarmate meer gegevens de schijf vullen.

Seagate Momentus XT solid-state hybride schijf

Hybride schijven kunnen een brug vormen tussen harde schijven en SSD's. Ze bieden SSD-prestaties bij kritieke bewerkingen, zoals opstart- en laadtijden van applicaties, en bieden veel hogere capaciteiten voor het geld dan een SSD.

Fang Zhang, een analist bij IHS iSuppli, zegt dat de meeste consumenten die een pc of laptop van $ 700 kopen, geen honderden dollars gaan uitgeven aan een SSD. Hybride schijven zijn daarentegen verkrijgbaar voor slechts 14 cent per gigabyte. Een Seagate Momentus XT van 500 GB kan bijvoorbeeld op Amazon worden gekocht voor $ 70. De eigenaar van die laptop van $ 700 zou veel meer bereid zijn om een ​​tiende van de prijs uit te geven voor een aanzienlijke upgrade van de opslagprestaties, stelt Zhang.

Aan de andere kant, is dat waar consumenten het meest mee bezig zijn? Ik denk het niet. Ik geloof dat de gemiddelde consument meer bezig is met capaciteit dan met prestaties. En met een hybride aandrijving krijgt u beide.

Maar hoewel hybrides aanzienlijke prestatieverbeteringen bieden ten opzichte van traditionele harde schijven, zoals harde schijven, hebben ze mechanica (bewegende onderdelen). Als u uw laptop laat vallen terwijl deze is ingeschakeld, bestaat de kans dat u de harde schijf van een hybride schijf beschadigt. Dat is een andere factor om over na te denken bij het bepalen van het type drive dat u wilt nemen.

Seagate Momentus XT solid-state hybride schijf

Tijdens de eerste installatie van het besturingssysteem legt de Momentus XT opstartbestanden vast en plaatst ze in een speciaal segment van de NAND-flash waar ze blijven voor de levensduur van de schijf. De functie zorgt ervoor dat de schijf altijd opstart vanaf flash en niet vanaf de draaiende schijf.

De schijf heeft ook een Adaptive Memory-algoritme dat controleert welke applicaties en gegevens in eerste instantie in een systeem worden geladen en vervolgens leert om die gegevens op de SSD te plaatsen om de prestaties te versnellen. In de loop van drie keer opstarten worden de systeemprestaties geoptimaliseerd voor de voorkeuren van elke gebruiker.

een ander apparaat gebruikt uw ip-adres mac

In mijn benchmarktests van de Momentus XT duurde het opstarten 20 seconden, net als bij de WD Black harde schijf. Toen startte ik opnieuw op en de Adaptive Memory-firmware trad in werking en begon de schijf voor mijn systeem te optimaliseren. De tweede keer opstarten duurde 15 seconden; bij de derde keer opstarten was de schijf nog maar 12 seconden. Zeer indrukwekkend.

Thunderbolt 2 naar usb c vrouwelijk

Het kopiëren van de 327 jpeg-afbeeldingen duurde 29 seconden. Het openen van een 300 KB, 372-pagina's tellend Word-document duurde 1 seconde en vervolgens nog eens 57 seconden om alle 372 pagina's te downloaden. Bij de tweede poging duurde het openen van het Word-document weer 1 seconde, maar alle 372 pagina's laadden in slechts 15 seconden. Bij de derde poging was de cache echt geactiveerd en alle 372 pagina's waren in 10 seconden geladen.

Als het ging om het gebruik van de Blackmagic-benchmarksoftware, was er een duidelijk probleem: de software toont alleen de prestaties van de Momentus XT op de harde schijf, en dat weerspiegelt niet echt de echte mogelijkheden van de schijf. Met dat in gedachten: voor sequentiële lees-/schrijfbewerkingen toonde de Momentus XT respectievelijk 106 MBps en 114 MBps. Bij willekeurig lezen/schrijven kwam de schijf terug met respectievelijk 99 MBps en 90 MBps. Die resultaten tonen aan dat de SSD niet in gebruik was voor deze functies; deze lees-/schrijfsnelheden kwamen van de draaiende schijf in de drive. En hoewel zeer respectabel voor een harde schijf, komen de resultaten lang niet in de buurt van de resultaten van SSD's, die variëren van 200 GBps tot 250 GBps.

Als u op zoek bent naar een hybride schijf, zijn er niet veel keuzes. Er is Seagate en, nou ja, Seagate. Vorig jaar introduceerde SSD-maker OCZ zijn RevoDrive hybride schijf, maar deze kwam in een PCIe-kaartvormfactor - onbruikbaar in een laptop. De RevoDrive is bedoeld voor werkstations en voor mensen die werken met toepassingen met hoge bandbreedte, zoals videoproductie, maar ook voor gamers die houden van de prestaties die een hoogwaardig, duur desktopsysteem biedt.

Het gerucht gaat dat zowel Toshiba als Western Digital hybride schijven ontwikkelen, maar geen van beide bedrijven wil bevestigen dat er iets in de maak is.

Zelfs als ze nooit op grote schaal aanslaan, denk ik dat hybride schijven de gemiddelde laptopgebruiker veel te bieden hebben en dat ze moeten worden overwogen door iedereen die een laptop of desktopsysteem upgradet.

Waar het op neerkomt:

In 2009 adviseerde ik een SSD. Nu, in 2012, doe ik het met nog meer enthousiasme. Om te beginnen zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. Als je het je kunt veroorloven om een ​​paar honderd dollar uit te geven aan zelfs een 128 GB SSD, is het een superieur voorstel voor zelfs een harde schijf van 1 TB. Waarom? De overgrote meerderheid van de eindgebruikers zal nooit een interne schijf van 1 TB vullen, terwijl zowat iedereen de ongelooflijke prestatieverbetering die een SSD biedt, zal kunnen waarderen. Voor het geld is er geen andere systeemupgrade die u de prestatieverbetering van een SSD geeft. Dat geldt zowel voor consumenten als voor datacenters.

Eén kanttekening: sommigen zullen misschien zeggen dat SSD's niet stoppen met werken of na verloop van tijd langzamer gaan werken, zoals harde schijven. Ik gebruik al jaren SSD's in mijn pc's. Sommige gaan dood en, net als een harde schijf, worden ze na verloop van tijd langzamer. Laat niemand je iets anders vertellen.

Als u besluit om voor een SSD te gaan, kunt u deze het beste bestellen wanneer u uw systeem voor het eerst koopt. Op die manier kan het correct worden geconfigureerd door de fabrikant, wat de prestaties optimaliseert en ervoor zorgt dat de garantie van uw systeem niet ongeldig wordt.

Maar zelfs als u besluit een SSD als upgrade in uw bestaande systeem te gooien, zult u nog steeds een aanzienlijke prestatieverbetering ervaren, met name bij het opstarten en de laadtijden van applicaties.

Als je geen paar honderd dollar hebt om op een SSD neer te ploffen, is een hybride schijf een uitstekend alternatief. Natuurlijk heb je nog steeds te maken met een mechanische schijf die kapot kan gaan als een laptop valt terwijl de schijf draait, maar je krijgt nog steeds prestaties die enorm superieur zijn aan die van een harde schijf.

In de zeer nabije toekomst kan het kopen van uw eigen SSD echter een betwistbaar punt worden als nieuwe ultrabooks en andere lichtgewicht systemen op de markt komen. Op dat moment wilt u misschien een volledige systeemupgrade overwegen.