Hoofd Software ColorSplash voor iPhone
Software

ColorSplash voor iPhone

DoorAayush Arya 5 april 2009 18:11 PDT

In een oogopslag

Pluspunten

nadelen

Ons oordeel

Selectieve desaturatie - een foto omzetten in zwart-wit terwijl de kleur van een deel van de foto onaangetast blijft - kan echt de aandacht op een foto vestigen. Hendrik Kueck's Kleuren explosie brengt die beeldbewerkingsmogelijkheid naar de iPhone en iPod touch met opvallende resultaten.

Een beetje kleur: ColorSplash maakt uw afbeeldingen zwart-wit, zodat u de kleur van geselecteerde gebieden kunt herstellen met een penseel van een vinger.

Wanneer u ColorSplash start, wordt u gevraagd een afbeelding uit uw fotobibliotheek te kiezen of, als u een iPhone gebruikt, er een te maken met de ingebouwde camera van het apparaat. Zodra een afbeelding op zijn plaats is, verzadigt ColorSplash deze, waardoor u een reeks hulpmiddelen krijgt om de kleur selectief terug te brengen. U strijkt eenvoudig met uw vinger over de delen die u scherp wilt stellen en herstelt de kleur in die gebieden terwijl u poetst. (Merk op dat u de kleuren in de afbeelding niet kunt wijzigen of op een andere manier kunt wijzigen met deze app.)Met drie knoppen aan de onderkant kunt u schakelen tussen verschillende modi: Kleur, waarmee u uw vinger als penseel kunt gebruiken om kleur in delen van de afbeelding te herstellen; Grijs, dat zich op de tegenovergestelde manier gedraagt, zodat je alle gebieden kunt corrigeren die je hebt overschreden met je kleuring; en Pan & Zoom, waarmee u het zoomniveau en de positie van uw afbeelding kunt aanpassen zonder deze per ongeluk te wijzigen. De bovenkant van het scherm bevat knoppen voor het selecteren van het penseeltype en het ongedaan maken van al uw stappen tot de eerste slag, samen met een menuknop voor het opslaan en laden van afbeeldingen.

ColorSplash geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen twee weergavemodi bovenaan het scherm: een die het beeld toont zoals het is en een andere die de gekleurde delen van het scherm bedekt met een rood masker, waardoor je gemakkelijker fijnere aanpassingen kunt maken en zorg ervoor dat er geen ruwe randen zijn. De applicatie verbergt ook de statusbalk om u maximaal mogelijke schermruimte te geven.

Hoewel dat de basis van de interface vormt, zijn er enkele andere leuke details in ColorSplash die het bewerken eenvoudiger maken. Telkens wanneer u twee vingers op het scherm plaatst, gaat de app in de Pan & Zoom-modus - u kunt uw vingers dan naar elkaar toe bewegen om rond te pannen of ze samenknijpen en uitvouwen om in te zoomen op het beeld en vice versa. Door de telefoon zijwaarts te draaien, wordt de liggende modus van de app geactiveerd, die beter geschikt is voor bepaalde afbeeldingen. Als u met één vinger op het scherm tikt, worden de werkbalken aan de boven- en onderkant van het scherm verwijderd, waardoor u het volledige scherm van 320 x 480 pixels hebt om op te werken.

Hoewel je de instelling van de app kunt aanpassen om de penseelgrootte te wijzigen, de penseelpunt zichtbaar te maken en de landschapsmodus in en uit te schakelen, naast andere wijzigingen, stelt de ontwikkelaar voor om de penseelgrootte op de standaardinstelling te laten staan ​​en de optie niet in te schakelen om de penseelgrootte vanuit de toepassing te wijzigen. Omdat je met ColorSplash tot op pixelniveau op de afbeelding kunt inzoomen, is het beter om in te zoomen om fijnere aanpassingen te maken in plaats van het penseel kleiner te maken. En dat is een goed advies - ik heb gemerkt dat het onmogelijk is om de veranderingen te zien die de penseelpunt maakt bij de kleinere formaten, omdat ze worden bedekt door je grote vingertop.

Als je klaar bent met spelen met een afbeelding, kun je op de menuknop drukken en deze opslaan in je filmrol en vervolgens synchroniseren met de fotobibliotheek op je computer. ColorSplash slaat uw sessies automatisch op, zodat u geen wijzigingen verliest als er een oproep binnenkomt of als u de toepassing afsluit. Bij mijn tests crashte ColorSplash nooit of veroorzaakte het geen andere problemen.

De app heeft echter één grote fout: het verlaagt de kwaliteit van de bewerkte afbeelding aanzienlijk in vergelijking met de originele, wat betekent dat het uiteindelijke resultaat alleen realistisch kan worden gebruikt voor weergave op een scherm. Toen ik bijvoorbeeld een afbeelding van 2,4 MB van 3.363 bij -2.402 bewerkte, was het uiteindelijke resultaat slechts 199 KB groot en 1023 bij 731 in resolutie - zeker niet iets waar je een fatsoenlijke afdruk van kunt krijgen.

Dat gezegd hebbende, ColorSplash is nog steeds een geweldige applicatie, met mogelijkheden in Photoshop-stijl in je zak.

ColorSplash is compatibel met elke iPhone of iPod touch waarop de iPhone 2.x-software-update wordt uitgevoerd.

[ Aayush Arya blogt over de Mac bij MacUser. ]